Rizottó á la Valentin
A többszörösen telítetlen zsírsavak és a magas biológiai értékű fehérje bőséges forrása.
Hozzávalók négy személyre, vagy egy mohó személynek háromszor:
-fél kiló rák (2,9 öró)
-szőlőmagolaj
-rizs
-mandulával töltött olivabogyó
-St Jean -i fokhagyma (aki tud jobb fordítást a nagy, lilás fokhagymára, ne tartsa magában)
-fél száraz bagett
-béarni szósz
A rákot zacskóstul berakjuk a mikróba melegedni 5 percre, 300 watton.
Eközben egy fél fej fokhagymát meghámozunk és apróra vágjuk. Fél centi szőlőmagolajat egy nagy serpenyőbe töltünk.
A rák zacskójából a levet beletöltjük egy rizsfőzésre alkalmas edénybe. Kipótoljuk ezt vízzel, majd főzzük benne a rizsát.
A fokhagymaaprólékot és a rákokat belerakjuk a serpenyőbe, sütjük.
Miután a rák megsült, a rajta lévő olajat felszivatjuk vékonyra vágott szárazbagett-szeletekkel. A szárazbagett-szeletekre mind rakunk ezután egy mandulával töltött olivabogyót.
Keverjük össze a maradék olajos rákot a rizzsel és a béarni szósszal egy nagy üvegtálban. Fogyasszuk előételként a fokhagymás-rákos-olívás-mandulás bagettszeleteket, utóételként a rizottót.
Gondolkozzunk el azon, hogy az indiai óceánból származó rák miért kerül magyarországon háromszor ennyibe, az étolaj meg miért harmadannyiba (a napraforgó negyed).
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.